Γιώργος Μαθόπουλος:Τοποθέτηση στο Πανελλαδικό Σώμα ΣΥΡΙΖΑ – ΣΕΦ 18-19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις 30 Ιουνίου, τα μέλη της τοπικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ερυθραίας συζητήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα.Δεν εκπροσωπήθηκε στη συζήτηση μας ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, τόσο για τις αιτίες που οδήγησαν σε εκλογικό αποτέλεσμα κάτω από τις προσδοκίες όλων, όσο και για τα κύρια ζητούμενα της επόμενης μέρας. Οι τοποθετήσεις συγκλίνουν στην επισήμανση των παρακάτω προβλημάτων:

Στο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, αλλά και στις συνιστώσες χωριστά, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας και συμμετοχής της βάσης στις αποφάσεις.

Οι χειρισμοί στα ηγετικά κλιμάκια πριν και μετά τις εκλογές απογοητεύουν τη βάση.

Ο κεντρικός πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατικός, αόριστος και γίνεται ελάχιστα κατανοητός από την κοινωνία.

Υπάρχει ανάγκη ενοποίησης των κέντρων αποφάσεων και κατάκτησης ενιαίου διακριτού πολιτικού στίγματος.

Ασαφές είναι επίσης, το πολιτικό σχέδιο συνεργασιών και το περιεχόμενο του «τρίτου πόλου».

Η συμβολή του ΣΥΝ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συζητήθηκαν στη βάση του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν γίνει εργαλείο κοινωνικής – πολιτικής παρέμβασης, σε ειδικό και σε γενικό επίπεδο.

Συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ και απόδοσης πολιτικών δικαιωμάτων σε ενταγμένους εκτός συνιστωσών.

Υπάρχουν όμως διαφορετικές απόψεις για τους ρυθμούς και τις μορφές που θα γίνει αυτό.

Συμφωνούμε ότι η όποια μετεξέλιξη πρέπει να βασίζεται σε όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις, για να μην κινδυνεύσει η ενότητα του εγχειρήματος.

Αυτές τις συνοπτικές επισημάνσεις απευθύνει στο πανελλαδικό σώμα, η τοπική επιτροπή ΣΥΡΖΑ Νέας Ερυθραίας.

Επιτρέψτε μου, από τη θέση του ενταγμένου στον ΣΥΡΙΖΑ μη οργανωμένου σε συνιστώσα, να διατυπώσω και κάποιες ακόμα επισημάνσεις αφήνοντας να φανεί στην πράξη πόσο υποκειμενικές μπορεί να είναι.

Επέλεξα προσωπικά και επιμένω να ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί σε όποια συνιστώσα του αν και έχω αυτή τη δυνατότητα και με βάση αυτή την πολιτική θέση μου, φωναχτά ενώπιών σας συλλογιέμαι.

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω απολύτως, το ρόλο της όποιας συνιστώσας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατανοώ την ιδεολογική σύγκληση ή απόκλιση, των συνθετικών του δυνάμεων.

Προκαλώ το συλλογισμό μου και προτρέπω τον δικό σας, ώστε να δούμε τον ρόλο μας ως ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά από ότι ως σήμερα τον βλέπουμε.

Οι ηγεσίες του χώρου μας, φάνηκαν κατώτερες των αναγκών οικοδόμησης πολιτικής για τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, με τρόπο ώστε αυτή η πολιτική, να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία και να ενθαρρύνει ταυτόχρονα τη νεολαία στη χώρα μας, να δει με αποφασιστικό ενδιαφέρον, το πρωτόγνωρο πολιτικό εγχείρημα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί όμως οι ηγεσίες μας φάνηκαν κατώτερες των κοινωνικών αναγκών;

Ο υποκειμενισμός μου έχει κάποια εξήγηση, που δεν αφορά όλες και όλους, αφορά όμως και δυστυχώς για αυτό, μια σειρά παραδοσιακών προβεβλημένων στελεχών. Έδειξαν ότι αδυνατούν να χάσουν τα κεκτημένα τους. Είτε αυτά είναι αξιώματα στην κομματική ιεραρχία, είτε είναι βουλευτικές έδρες, εθνικές ή ευρωπαϊκές. Μια τέτοια συντηρητική νοοτροπία, δεν μπορεί να οικοδομήσει ριζοσπαστική αριστερή πολιτική, ικανή να υπηρετήσει τη σύγχρονη κοινωνία.

Το μόνο που μπορεί, είναι να δημιουργεί συνιστώσες και περιχαρακώσεις σκοπιμοτήτων και να βάζει εμπόδια σε ριζοσπαστικές αποφάσεις, είτε αυτές προέρχεται από τα πάνω, είτε και από τα κάτω των ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με την υποκειμενικότητα μου, κυριάρχησε πριν και μετά τις ευρωεκλογές, με ευθύνη των παραδοσιακών προβεβλημένων που έγιναν αυτόκλητοι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο μέσα από τα εντεταλμένα και γνωστά τηλεοπτικά παράθυρα, της κατεστημένης εξουσίας.

Υποτιμήθηκε ακόμα η κοινωνία και το στρεβλό για μένα μήνυμά της, το οποίο θέλησε να στείλει στους πολιτικούς και στις πολιτικές τους, με την αποχή της από την κάλπη των ευρωεκλογών.

Υποτιμήθηκαν οι χιλιάδες αγωνιζόμενοι νέοι και οι αγνοί αγωνιστές που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως αυτά, δεν συμβαδίζουν με το νέο και το ριζοσπαστικό.

Χωρίς τοπικά γραφεία σε κάθε πόλη, το ενοίκιο των οποίων να καλύπτει η κεντρική χρηματοδότηση, ενώ τα λειτουργικά έξοδα τους να καλύπτουν τα μέλη, όπου μέσα από τη σταθερή λειτουργία τους ανεβαίνει η ψυχολογία όλων και δημιουργείται καθημερινή ώσμωση με τον πολίτη, κανείς δεν θα πάρει στα σοβαρά την πολιτική μας.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα κερδίσουμε τον ρητορικό σεβασμό του.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αν οι ηγεσίες του χώρου μας εμφάνισαν αδυναμίες στις επιλογές, δεν ήρθε η καταστροφή. Ούτε όλοι εμείς είμαστε οι αλάθητοι. Η ευθύνη είναι συλλογική και τη χρεωνόμαστε αναλογικά όλοι μαζί. Καθυστερήσαμε αλλά και τώρα δεν είναι αργά.

Μπορούμε όλοι μαζί.

Έστω όσοι πιστεύουμε στην ανάγκη ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτήν ακριβώς την ιδεολογική αριστερή τάση.

Την Ριζοσπαστική Αριστερή Μεταρρύθμιση (Ρ.Α.Μ.).

Με θέσεις, με αρχές, με κανόνες.

Στην πορεία των εργασιών μας για την οργανωτική δομή και την ολοκλήρωση του προγράμματος, πάνω σε αυτή την ενότητα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, να χτίσουμε την ιδεολογική πολιτική δράση της με όρους σύνθεσης και αυτοοργάνωσης, αρχίζοντας δυναμικά από σήμερα.

Advertisements
This entry was posted in Aρθρα-Aπόψεις. Bookmark the permalink.

6 Responses to Γιώργος Μαθόπουλος:Τοποθέτηση στο Πανελλαδικό Σώμα ΣΥΡΙΖΑ – ΣΕΦ 18-19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

 1. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Σύντροφε Γιώργο,
  Συμφωνώ στα περισσότερα από όσα λες,
  όμως όχι και στη δημιουργία και άλλης μία τάσης.
  Δεν μας δίδαξαν τίποτε οι ήδη λειτουργούσες;
  Τόσο πολύ ικανοποίησαν ώστε να τις αυξήσουμε;
  Όχι! Όχι! Δεν συμφωνώ.
  Να τις αγνοήσουμε έως ότου πάψουν να υπάρχουν; ΝΑΙ!

  • Έχεις δίκιο και καλώς διαφωνείς.
   Το νόημα όμως εδώ είναι η αναζήτηση μιας όσο το δυνατό πλατιάς και ενιαίας ιδεολογικής πολιτικής παρέμβασης της αριστεράς, στη βάση των καθημερινών προβλημάτων και των πραγματικών αναγκών για ανάπτυξη και πρόοδο της σύγχρονης κοινωνίας και όχι ασφαλώς το «στήσιμο» μιας ακόμα τάσης όπως ναι, άθελα φάνηκε στην τοποθέτησή μου.

 2. Ο/Η syrizaeydap λέει:

  Αγαπητοί σύντροφοι,
  `
  Με πνίγει η λύπη και η οργή για ότι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, στην ελπίδα και στην απαντοχή μας. Γι’αυτό και επικοινωνώ έτσι μαζί σας, μια και δε βρήκα άλλο τρόπο. Πιστεύοντας ότι ΜΟΝΟ εμείς η ΒΑΣΗ , αν κινητοποιηθούμε , ίσως μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα.
  Ζητώντας την κατανόηση σας, στέλνω το σχόλιο-άρθρο αυτό, και πάλι με συγχωρείτε πολύ.
  `
  Ζαγορίτης Δημ.
  Συνδιαχειριστής Blog
  syrizaeydap.wordpress.com
  dizagoriti@gmail.com
  ———————————–
  ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ
  ———————————–

  ΝΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ! ΝΤΡΟΠΗ!

  ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!

  `
  Καλά δεν ντρέπονται καθόλου αυτοί οι άνθρωποι; Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανομολόγητες επιδιώξεις και φιλοδοξίες τους, έφτασαν σε τέτοιο σημείο απαξίωσης τού συλλογικού, ώστε να μην νοιάζονται καθόλου, αν (με κύρια ευθύνη τους) φαίνεται τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ σαν σκορποχώρι; Αυτές (ήταν και) είναι οι αρχές της Αριστεράς;
  `
  Είναι εικόνα αυτή που παρουσιάσαμε χθες στη Βουλή (Ελευθεροτυπία ΕΔΩ) : Άλλα να αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα, και άλλα να ψηφίζουν στη Βουλή η πλειοψηφία (Αλέκος Αλαβάνος, Γρηγόρης Ψαριανός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Δραγασάκης, Σοφία Ανδρεοπούλου, Γιάννης Μπανιάς και Θοδωρής Δρίτσας) και άλλα να ψηφίζουν οι (μονίμως) διαφωνούντες της Ανανεωτικής Πτέρυγας Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης;

  Σε ποιο άλλο κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συμβαίνουν αυτές οι τραγελαφικές καταστάσεις και να μην «πέφτουν τα νταβάνια να τους πλακώσουν», ή έστω από στοιχειώδη αξιοπρέπεια και φιλότιμο, κάποιοι βουλευτές να μην πουν, διαφωνώ με το κόμμα μου και παραιτούμαι;

  Τι ήθος είναι αυτό που διαθέτουν και τι αντιδημοκρατική λογική είναι αυτή που τους διακατέχει , ώστε να αγνοούν κάθε κανόνα δημοκρατικής και κομματικής δεοντολογίας και σεβασμού στην αρχή της πλειοψηφίας;

  Από πού πήραν το δικαίωμα να αναγάγουν σε υπέρτατη αρχή, αυτή της μειοψηφικής τους τάσης ~30% , σε μία συνιστώσα (του ΣΥΝ), έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΣΥΝ, των άλλων 10 συνιστωσών και των χιλιάδων ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ; Πού ακούστηκαν αυτά τα αδιανόητα;

  Και αυτή την αλαζονεία και τον αυταρχισμό από πού και ως που θέλουν να τον επιβάλλουν ετσιθελικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;

  Που το πάνε τελικά;

  Δεν σκέφτονται ούτε υπολογίζουν καθόλου εμάς, τη βάση; Που λειώσαμε στα πόδια μας για να εκλεγούν, αυτοί οι κύριοι βουλευτές και που με τη στάσης τους μας «φτύνουν κατάμουτρα»; Εμάς! Που ξαναλειώσαμε στα πόδια μας, στις ευρωεκλογές για να πιάσουμε το «ταπεινωτικό» …4,7 % , του σ. Κύρκου;

  Μπορεί τέλος, να απαντήσει κανείς γιατί με τα καμώματα τους, μας βάζουν σε τόσο σκληρή δοκιμασία, να βλέπουμε το κόμμα μας να γίνεται χλεύη των Λαμογιών, των Πρετεντέρηδων, των Λωποδυτών της ΖΗΜΕΝΣ, των Βατοπεδινών, των Νταβατζήδων, του Οικονομικού και Πολιτικού κατεστημένου, του Συστήματος γενικά;

  Και ταυτόχρονα να βλέπουμε εν κινήσει τα «τάγματα εφόδου» του Μαρκογιαννάκη και του Καρατζαφέρη, να καίνε, να δηώνουν, και να συλλαμβάνουν ότι έγχρωμο κινείται, μαζί με τις κάμερες, τα DNA, τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων μας, των e-mail , των κινητών, των FAX.

  Παρέα με τους φορομπήχτες του Παπαθανασίου νας μας εξωθούν στην ανέχεια και στην απελπισία και με τις εγκάθετες των βιομηχάνων Πετραλλιάδες να διαλύουν το ΙΚΑ, την Υγειονομική περίθαλψη, τα βαριά και ανθυγιεινα, τις συντάξεις και τα επικουρικά μας κλπ. κλπ.;

  Αντί να κινηθούν στα πιό πάνω, τόσο ΤΥΦΛΟΙ ΤΑ Τ‘’ΩΤΑ ΤΟΝ ΤΕ ΝΟΥΝ ΤΑ Τ‘’ΟΜΜΑΤ’ΕΙΣΙ * ώστε να βλέπουν μόνο τι συμφέρει στην τάση τους, να μην συναισθάνονται την οργή και την αγανάκτηση που αρχίζει να φουντώνει, και να μην φέρνουν στο νου τους ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες» ή παραιτείται;

  Και δυστυχώς κάποιοι έσπειραν πολλούς τελευταία…

  * (”τυφλοί στ’αυτιά, στο μυαλό, στα μάτια είστε” κραύγαζε ο Οιδίπους στο μάντι Τειρεσία)

  `

  Ftanei_pia: Συνδιαχειριστής του Blog syrizaeydap.wordpress.com

  Που δεν αντέχει πιά 3 και δεκαετίες
  νάναι «στο ίδιο έργο θεατής».

 3. Να παραιτηθούν;
  Ποιοι δηλαδή οι χρήστες;
  Μα … περιχαρακώνονται οι διαπλοκές;

  • Ο/Η syrizaeydap λέει:

   Έχεις δίκιο σύντροφε,
   έπρεπε ίσως να είμαι πιό ξεκάθαρος, αν και με λίγο ψάξιμο φαίνεται.

   Το κάνω τώρα:

   Να παραιτηθούν λοιπόν αυτοί που δεν σέβονται καθόλου
   τις αποφάσεις των συνεδρίων,
   τις διατάξεις των καταστατικών
   και το σπουδαιότερο τη θεληση και την αγωνία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αντέχουν να τους βλέπουν άλλο να προβάλλουν αποκλειστικά τις προσωπικές-διαλυτικές τους απόψεις, χωρίς να λένε (ως όφειλαν) και τις απόψεις του κόμματος τους.

 4. Ο/Η syrizaeydap λέει:

  Έχεις δίκιο σύντροφε,
  έπρεπε ίσως να είμαι πιό ξεκάθαρος, αν και με λίγο ψάξιμο φαίνεται.

  Το κάνω τώρα:

  Να παραιτηθούν λοιπόν αυτοί που δεν σέβονται καθόλου
  τις αποφάσεις των συνεδρίων,
  τις διατάξεις των καταστατικών
  και το σπουδαιότερο τη θεληση και την αγωνία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αντέχουν να τους βλέπουν άλλο να προβάλλουν αποκλειστικά τις προσωπικές-διαλυτικές τους απόψεις, χωρίς να λένε (ως όφειλαν) και τις απόψεις του κόμματος του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s