Oμιλία της Νατάσας Θεοδωρακοπούλου στην προεκλογική συγκέντωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Ερυθραία

THEODORAKOPOULOU

Φίλες και φίλοι,

Σε μια εβδομάδα θα βρεθούμε μπροστά από την κάλπη. Θα ψηφίσουμε για να αναδείξουμε τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία. Θα επιλέξουμε αυτούς και αυτές που τα επόμενα χρόνια θα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας. Και λέω και της χώρας μας γιατί γνωρίζουμε όλες και όλοι πολύ καλά ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα σχεδιάζονται και αποφασίζονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.Ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λοιπόν, όπου οι πολιτικοί συσχετισμοί θα έχουν ανατραπεί προς όφελος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα μπορεί να γίνει το αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσφατα είδαμε, ότι οι Ευρωβουλευτές με τη ψήφο τους έβαλαν φρένο στην Οδηγία για το χρόνο εργασίας (για τις 65 ώρες την εβδομάδα).

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια περίοδο που και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων. Και θα περίμενε κανείς ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα είχε ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της κρίσης, αλλά και για τις προτάσεις διεξόδου. Αντίθετα, αυτό που παρακολουθούμε, τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι συζητήσεις για το καλύτερο σύνθημα, την πιο ευρηματική διαφήμιση, το ποιος αρχηγός είναι λιγότερο κακός. Και είναι φυσικό να αποφεύγουν την ουσιαστική συζήτηση, τον ανοιχτό διάλογο, αφού μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα αναδεικνύονταν η στάση και των δύο, η ταύτιση και των δύο σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση το προηγούμενο διάστημα.

Στήριξαν και οι δύο όλες τις πολιτικές που οδήγησαν και την Ευρώπη και την Ελλάδα στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, μιας Συνθήκης που ευτυχώς οδηγήθηκε σε κατάρρευση μέσα από το δυναμικό ΟΧΙ των Γάλλων και Ολλανδών μετά από δημοψήφισμα.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης της Λισσαβώνας και αρνήθηκαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Μια Συνθήκη που με δημοψήφισμα απέρριψαν οι Ιρλανδοί πολίτες.

Και στις δύο περιπτώσεις στην ουσία αποδέχτηκαν και στήριξαν με επιμονή το στόχο «της ανοιχτής οικονομίας της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό», δηλαδή την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του κεφαλαίου, την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, μεταφορές), την ανεξέλεγκτη λειτουργία της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Στήριξαν, επίσης, την ενίσχυση των δεσμών της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, την ενίσχυση των εξοπλισμών και των αμυντικών δαπανών των Κ-Μ και τη δυνατότητα της Ε.Ε. να στέλνει στρατεύματα σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη (ΙΡΑΚ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ) με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στήριξαν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ένα Σύμφωνο που κρατάει όλη την Ευρώπη από το λαιμό. Ένα Σύμφωνο που αποτρέπει τις δημόσιες επενδύσεις και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει τη στήριξη των Τραπεζών και των τραπεζιτών. Ένα Σύμφωνο που η εφαρμογή του μέχρι σήμερα οδήγησε 28 εκατομμύρια ευρωπαίους στην ανεργία.

Στον αντίποδα αυτών των απόψεων και πρακτικών βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς αντιταχθήκαμε στην υιοθέτηση της Συνταγματικής Συνθήκης και της Συνθήκης της Λισσαβώνας και ζητήσαμε δημοψήφισμα και στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη.

Προειδοποιήσαμε για την κρίση και ζητήσαμε να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός.

Υποστηρίξαμε ότι είναι αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις για να κινηθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Είμασταν εμείς που ζητήσαμε να επιβληθεί πολιτικός έλεγχος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και ζητά την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από τις εμπόλεμες περιοχές, είναι αντίθετος στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, είναι αντίθετος στην ενίσχυση και διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, ζητάει την αποδυνάμωση και κατάργησή του.

Τις θέσεις μας αυτές τις υποστηρίζουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πρέπει να πούμε ότι στην Ευρώπη δεν παλεύουμε μόνοι μας. Η ανανεωτική ριζοσπαστική οικολογική φεμινιστική Αριστερά έχει πια σπάσει την απομόνωσή της. Οι δυνάμεις της στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και αλλού υψώνουν την ίδια φωνή και δηλώνουν ότι, αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας κάθε ανάκαμψη δεν θα είναι παρά ένα διάλειμμα μεταξύ της προηγούμενης και της ακόμη χειρότερης επόμενης κρίσης.

Όλες οι δυνάμεις της εναλλακτικής Αριστεράς στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι η Ευρώπη του 21ου αιώνα χρειάζεται Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη.

Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και της Βόρειας Αριστεράς θα παλέψουμε:

–      Για μια κοινωνική και οικολογική οικονομία στην Ευρώπη.

–      Για την Ευρώπη της ειρήνης και της συνεργασίας.

–      Για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ισότητας.

Με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρεθήκαμε μαζί και στα Κινήματα. Η σύγχρονη Αριστερά στην Ευρώπη πάλεψε και παλεύει μέσα στα κινήματα.

Στηρίζουμε τους αγώνες των κινημάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και εμπνεόμαστε από αυτούς.

Εργαζόμενοι, νέοι, οικολόγοι, φεμινίστριες, μετανάστες, κινήματα για την ειρήνη, για την ποιότητα ζωής, για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αγωνίζονται καθημερινά και συντονίζονται συστηματικά για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών, για την Ευρώπη όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.


Φίλες και φίλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Το μήνυμα, όμως, που θα δόσουμε στις κάλπες στις 7 Ιουνίου δεν θα είναι μονάχα μήνυμα για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη για ανατροπή των ευρωπαϊκών πολιτικών. Το μήνυμα θα είναι διπλό, θα είναι μήνυμα για αλλαγή πολιτικής και στην Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση βαθαίνει και στην Ελλάδα. Η ανεργία καλπάζει. Χάνονται κοινωνικές κατακτήσεις. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στην εργασιακή επισφάλεια και ανάμεσά τους οι περισσότεροι είναι γυναίκες και νέοι. Ιδιαίτερα, οι νέοι γνωρίζουν πλέον καλά ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Έχουν ένα και δυο πτυχία και είναι αναγκασμένοι να τρέχουν πίσω από τους πολιτευτές και τους βουλευτές μπας και εξασφαλίσουν μια θέση ανασφάλιστης εργασίας σε πρόγραμμα STAGE με 500 έως 700 ευρώ.

Την ίδια στιγμή:

–      Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στενάζει.

–      Η ύπαιθρος ερημώνει.

–      Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι βουτηγμένα στα χρέη στις τράπεζες.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πια ξεκάθαρο ότι δεν αποσκοπεί στο να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της κρίσης. Αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την κερδοφορία των τραπεζών χωρίς όρους. Έδωσε 28 δις στις τράπεζες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για την παιδία, την υγεία, τους μισθούς, τις συντάξεις. Επιχειρεί να βγάλει το κόστος της κρίσης ξεζουμίζοντας τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, με:

– Κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

– Διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

– Υποθήκευση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

– Εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

– Εμπορευματοποίηση  του περιβάλλοντος.

Και ενώ όλοι διαπιστώνουμε ότι η οικονομία και η κοινωνία καταρρέει μας έρχεται συνταγή για λύση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα ίδια μέτρα που μας οδήγησαν στην κρίση μας προτείνονται τώρα για να βγούμε από αυτή. Έτσι μετά από το Συντηρητικό Πρόεδρο της Ε.Ε. Μπαρόζο, φίλο του Κ. Καραμανλή, έρχεται  και ο σοσιαλιστής κύριος Strauss-Kahn, φίλος και σύντροφος του κύριου Παπανδρέου να μας ζητήσει:

–      Περικοπή των δημοσίων δαπανών.

–      Πάγωμα των μισθών.

–      Στροφή στην ελαστική  απασχόληση.

Και καλά αυτές οι προτάσεις είναι περίπου η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Παπανδρέου τί λένε; Με αυτή την πολιτική, λοιπόν, θα φέρουν την αλλαγή; Γι αυτήν την πολιτική ζητάνε την ψήφο του ελληνικού λαού;

Φίλες και φίλοι.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις του είναι ξεκάθαρες:

¨      Ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

¨      Ζητάμε 100 χιλιάδες προσλήψεις για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες (Υγεία 45.000 θέσεις κενές).

¨      Ζητάμε σταθερή δουλειά για όλες και όλους.

Το δικό μας σχέδιο, που ζητάει ενίσχυση των εισοδημάτων, προστασία των θέσεων εργασίας και στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, που ζητάει να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και οι μικρές επιχειρήσεις, που ζητάει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να στηριχτεί η περιφέρεια και να προστατευτεί το περιβάλλον, είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση.

Και έρχομαι σε ένα θέμα που έγινε η μόδα αυτής της προεκλογικής περιόδου:

Οικολογία – Περιβάλλον.

Όλα τα κόμματα έγιναν ξαφνικά πράσινα. Σε όλα τα φυλλάδια η πράσινη ανάπτυξη γίνεται κεντρικός στόχος. Θα έλεγα, όμως, ότι όλοι και όλες που έχουν πρωτοστατήσει στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν κουραστεί από υποσχέσεις και προγράμματα, αλλά έχουν και μνήμη. Λιθάνθρακας, Μονή Τοπλού, Γκιώνα, Ελαιώνας, Υμηττός, παραλίες, χωματερές και τόσα άλλα.

Στους αγώνες των πολιτών πάντα δίπλα ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ συχνά μόνος. Η μόνη πολιτική δύναμη που αψήφησε το πολιτικό κόστος, που βγήκε να καταγγείλει ανοιχτά τις αυθαιρεσίες, τις παρανομίες, κόντρα σε όλους:

–      Κόντρα στο πολιτικό κατεστημένο.

–      Κόντρα στο κατεστημένο των ΜΜΕ.

–      Κόντρα στο επιχειρηματικό κατεστημένο.

ΜΑΖΙ, όμως, με τους Ενεργούς Πολίτες, τη μόνη δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί το δημόσιο χώρο και το περιβάλλον.

Φίλες και φίλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Η ψήφος στις 7 Ιουνίου είναι κρίσιμη.

Καλούμε όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους ενισχύοντας τη ριζοσπαστική Αριστερά που τολμά να παρεμβαίνει και να νικά, που δεν κρύβεται στα δύσκολα.

Σας καλούμε όλους και όλες να δόσετε δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την κάλπη, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα για την επομένη των εκλογών.

–      Η Ευρώπη πρέπει ν΄ αλλάξει πορεία. Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους.

–      Η πολιτική στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγύηση για δυνατή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας, αλλά και δύναμη με πρόταση ουσιαστικής αλλαγής και όχι απλής εναλλαγής στην εξουσία, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί ευθύνονται για την κρίση.

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τη ΛΥΣΗ !

Ν.ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

1.6.09

Advertisements
This entry was posted in Eκδηλώσεις, Ευρωεκλογές 2009. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s