22 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Χωρίς ΙΧ • Από οδηγοί σε «συμφόρηση» να γίνουμε πολίτες σε κινητοποίηση

mera_xoris_ix_Page_1mera_xoris_ix_Page_2

click στις φωτο για μεγέθυνση

Το λεκανοπέδιο Αττικής στα όρια της ασφυξίας ! Η καταστροφή μέρους του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας το καλοκαίρι του 2007, υπολογίζεται ότι επιβάρυνε την ατμόσφαιρα της Αττικής με διοξείδιο του άνθρακα ίσο με αυτό που παράγεται από την κίνηση των αυτοκινήτων στην Αθήνα!

Παρόλ’ αυτά μέσα στο 2008 τα ΙΧ αυξήθηκαν στην Αθήνα κατά 30% !

Όπως αποδεικνύουν οι σχετικές μετρήσεις στην Αττική, τα ΙΧ ευθύνονται για το 62% των εκπομπών υδρογονανθράκων, το 63% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ολ’ αυτά αφήνουν την κυβέρνηση της ΝΔ παγερά αδιάφορη. Προωθεί όμως με θέρμη την τσιμεντοποίηση στο πάρκο στο Γουδί, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, στον Ελαιώνα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δε συγκινείται από τα καμένα, αλλά σχεδιάζει νέους αυτοκινητοδρόμους και κόμβους ταχείας κυκλοφορίας  πάνω στο πτώμα των δασών της Αττικής. (π.χ. δυτικό μέτωπο του Υμηττού). Ο Σουφλιάς καμαρώνει εξαγγέλλοντας 55 χλμ νέους δρόμους, δηλαδή τον διπλασιασμό των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο !

Μετά από αυτά, η ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών για τη δημιουργία 2 μεγάλων ποδηλατοδρόμων (λεωφόρος Μεσογείων – Ιλίσια και Κέντρο – παραλία ) είναι ασπιρίνη για τον καρκίνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής της κυβέρνησης που είναι εχθρική στον πεζό είναι τα έργα που έγιναν στη λεωφόρο Κηφισίας το 2004. Η Κηφισίας από αστική λεωφόρος μετατράπηκε σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Κόπηκαν τα δέντρα. Κι από το Χαλάνδρι μέχρι την Αττική οδό δεν υπάρχει ούτε μια διάβαση πεζών !  

Όπως έχει αποδειχθεί το ΙΧ είναι αδηφάγο. Όσο χώρο και αν του δόσεις, μετά από μια προσωρινή ανάσα θα τον καταβροχθίσει. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με διόροφη, ούτε με τριόροφη Αττική οδό, ούτε κι αν θυσιάσουμε τα πνευμόνια όλων μας στο βωμό της ταχύτητας των ΙΧ. Λύνεται με πολεοδομικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις χρήσεις γης, με την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς, με τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ποδηλάτων.  

Καιρός λοιπόν από «οδηγοί σε συμφόρηση» να γίνουμε Πολίτες σε κινητοποίηση:

  • ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
  • ΜΕΤΡΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ.

Αφιερώνουμε αυτή τη μέρα στον θρυλικό βρετανό ποδηλάτη Ιαν Χίμπελ, που γύρισε ολόκληρο τον πλανήτη με το ποδήλατο και βρήκε το θάνατο στις 24 Αυγούστου στον παράδρομο της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Ν. Ερυθραίας από ασυνείδητο οδηγό ΙΧ.

 

Advertisements
This entry was posted in Aνακοινώσεις, Eντυπα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s