Τοποθέτηση στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

του Γιώργου Μαθόπουλου,
ανεξάρτητου κομματικά, ενταγμένου στην Τοπική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Αν το αστικό σύστημα, καθώς χάνει τα ερείσματά του στην κοινωνία σκληραίνει τη στάση του, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται στην πανελλαδική μας σύσκεψη να ακουστεί ηχηρά. Αν είναι να γίνουμε μια ακόμα λέσχη ανακύκλωσης αγκυλώσεων τότε ευχαριστώ δεν θα πάρω. Η ανένταχτη δράση μου, θα διαρκέσει.Αν είναι, να αποτελέσουμε την έκφραση της κοινωνικής δυναμικής, όπως αυτή εκδηλώνεται εκεί έξω και να διαμορφώσουμε μια νέα πρόταση Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής διακυβέρνησης και λαϊκής εξουσίας, τότε ναι, έχω ακόμα λίγη ψυχή να διαθέσω, σε αυτόν τον αγώνα.

Έχω όμως και αναπάντητα ως τώρα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Αν όπως ελέχθη σε αυτό βήμα, ο ραδιοφωνικός σταθμός το κόκκινο ανήκει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που πράγματι αποτελεί την άλλη φωνή στα ερτζιανά, αναρωτιέμαι γιατί ο πολίτης του ελλαδικού χώρου, που αδυνατεί να έρθει εδώ, δεν μπορεί να ακούει ζωντανά την ψυχή και τον εμπλουτισμό των σκέψεων καιτων προτάσεων που τίθενται στη σύσκεψή μας;

Η φοβικότητα που τούτο τον καιρό έχει κυριέψει τους «πολιτικούς γείτονές» μας  από τους οποίους προέρχομαι, μήπως δεν είναι τελικά μόνο δικό τους προνόμιο;

Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν ακούστηκε ευθαρσώς από αυτό το βήμα, η φωνή των εργαζομένων.

Με τρομάζει η διαπίστωση ότι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν επιτρέψτε μου την έκφραση, συνδικαλιστικά «γκρουπούσκουλα». Εδώ ο κόσμος χάνεται και εμείς βαυκαλιζόμαστε. Γιατί απουσιάζει η συνδικαλιστική ενότητα στη δράση που κινείται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Τι διακυβεύεται κατά την άποψη των εν ενεργεία συνδικαλιστών του χώρου και δεν έκαναν αισθητή την ενωτική παρουσία τους στις εργασίες της σύσκεψης;

Γνωρίζω ωστόσο την χθεσινή εποικοδομητική σύσκεψη των συνδικαλιστών και άκουσα λίγο πριν την ενθαρρυντική τοποθέτηση του σ. Καλύβη.

Με προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορώ να επικοινωνώ και να δρω στην κοινωνία για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και ζητώ να καθορίσουμε σήμερα ευθαρσώς, αυτόν τον τρόπο.

Χαίρομαι όταν ανάμεσά μας, ακούγεται η έννοια του εμείς και θα χαρώ περισσότερο αν η δράση μας ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή την έννοια.

Σας καλώ, να τολμήσουμε σήμερα και όχι αύριο, να διαμορφώσουμε την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνδέει οριζόντια και αμφίδρομα τις Τοπικές Επιτροπές μεταξύ τους και με τα κεντρικά όργανα, με τρόπο που να αποτελέσουν βασικό εργαλείο αφύπνισης της κοινωνίας.

Να ανοίξουμε τον θεματικό διάλογο και να οργανώσουμε τη διαρκή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους της κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης και της εργασίας, αναγγέλλοντας από σήμερα κλαδικές οργανωτικές συνδιασκέψεις, με επιπλέον στόχο τους να προετοιμάσουν, το πρώτο προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εντός του τρέχοντος έτους.

Να εναρμονίσουμε τον βηματισμό της αριστεράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που δεν είναι αντίστοιχος με το σημερινό αίτημα της κοινωνίας και να διαμορφώσουμε ένα ριζοσπαστικό κοινωνικό πρόγραμμα κυβερνητικής προοπτικής.

 

Να αρνηθούμε την διαδεδομένη αντίληψη ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για να εφαρμοστεί άμεσα, μια κοινωνική πολιτική.

Να πούμε καθαρά ότι υπάρχει πλούτος, ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό πλεόνασμα, που οδηγείται σήμερα στα χέρια των λίγων.

Εξακολουθούν οι «πολιτικοί γείτονες» να μας θεωρούν του χεριού τους.

Προσπαθούν να μας δελεάσουν με τριαντάφυλλα και αν όχι να μας «συνετίσουν» με εκβιαστικά διλλήματα.

Ας τους απαντήσουμε με ήρεμη τη συνείδηση και με στεντόρεια τη φωνή.

Είμαστε εδώ.

Στην πλευρά της πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεχόμαστε τη συμμετοχή σας.

Ελάτε να ενισχύσετε τον κοινωνικό αγώνα.

Απαγκιστρωθείτε από τις πολιτικές της χρεοκοπίας, του ρουσφετιού και της κοινωνικής απαξίας.

Υπάρχει η άλλη πλευρά του δρόμου.

Η δική μας κατεύθυνση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Τελειώνοντας λέω τούτο.

Τα γρανάζια της εξουσίας, δεν είναι υπόθεση μόνο των άλλων.

Είναι και δική μας υπόθεση.

Ας τα επιλέξουμε γνωρίζοντας εξαρχής ότι τσακίζουν κοκάλα, λιώνουν υπογάστρια και φθείρουν συνειδήσεις, με την ίδια πάντα ευκολία.

Μπορούμε να τα βάλουμε σε σωστή λειτουργία και με κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, να πετύχουμε τους κοινωνικούς μας στόχους και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

Ιδού η πρόκληση, ιδού και η τόλμη.

Ας τοποθετήσουμε τον πήχη ψηλότερα.

Οι σοφές επιλογές του Αλέκου Αλαβάνου ως προέδρου του ΣΥΝ ας μας οδηγήσουν.

Advertisements
This entry was posted in Aρθρα-Aπόψεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s