Συνέλευση Τοπικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ερυθραίας εν όψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης

anoikti_synelefsi.jpg

Συμμετείχαν περίπου 27 άτομα. Δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην Πανελλαδική Σύσκεψη:Ζαρωτιάδου Ανατολή, Ζεπίδης Μπάμπης, Καλαντζής Παναγιώτης, Κορακιανίτης Μάκης, Μαθόπουλος Γιώργος, Σκουρλέτης Πάνος Σωτηροπούλου Βαγγελιώ, Τουραλή Ελένη. Τους ομιλητές απασχόλησαν τα παρακάτω ζητήματα :

Ο χαρακτήρας της πολιτικής συγκυρίας :

 • Αυτό που σφραγίζει την περίοδο που διανύουμε είναι η κρίση του δικομματισμού, η θεαματική κοινωνική αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανθρώπους που προέρχονται από όλα τα κόμματα. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η εμπιστοσύνη που δείχθηκε στη νεολαία με την εκλογή του Τσίπρα. Σημαντικό στοιχείο στη νέα κατάσταση είναι και η χειροτέρευση της θέσης των μεσαίων στρωμάτων.
 • Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο και είμαστε μάρτυρες των ιστορικών στιγμών που φαίνεται να ζει η αριστερά στη χώρα μας, αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων της κοινωνίας από την αριστερά.
 • Ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο πρέπει όλοι μας να διερωτηθούμε είναι κατά πόσο ο βηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στη σημερινή συγκυρία.
 • Πρέπει να μας προβληματίσει η απόκλιση ανάμεσα στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και στην κατάσταση του συνδικαλιστικού, μαζικού κινήματος. Πρέπει επίσης να μας προβληματίσει το γεγονός ότι σε κλαδικές εκλογές δεν εκφράστηκε το πλειοψηφικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ υπάρχουν σημαντικοί εργασιακοί χώροι όπου δεν έχει εμφανιστεί π.χ. ούτε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Το ζητούμενο για μας είναι η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει, αλλά κυρίως να βαθύνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπικών ποσοστών.
 • Γι’ αυτό πρέπει να μας απασχολήσει το κατά πόσο οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν αριστερά, κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής τους σε ένα εγχείρημα κοινωνικής αλλαγής. Με ποιόν τρόπο η κοινωνία θα σηκωθεί από τον καναπέ και θα πάρει στα χέρια της τις υποθέσεις της, όταν οι άνθρωποι είναι δεμένοι με το σύστημα με πολλούς τρόπους- πώς να απεργήσουν π.χ. όταν είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες.

Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

 • Ένα καίριο για μας ερώτημα είναι το πώς απαντάμε στην κατηγορία, που πιπιλάνε τα Μ.Μ.Ε., ότι «δεν έχουμε θέσεις». Γιατί έχουμε συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, αλλά δεν την αναδεικνύουμε επαρκώς.
 • Το ζητούμενο είναι οι προτάσεις μας να «κατέβουν» στην κοινωνία, να συζητηθούν, να εμπλουτιστούν, να διαμορφώσουν βαθιές κοινωνικές συναινέσεις και ισχυρές συμμαχίες. Γιατί γνωρίζουμε ότι η τύχη αυτών των προτάσεων δεν είναι θέμα ορθής τεχνικής εφαρμογής, αλλά ζήτημα κινητοποίησης της κοινωνίας και κατά μέτωπο σύγκρουσης με οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα και παγιωμένες νοοτροπίες σήψης και αδράνειας.
 • Αρνoύμαστε ως επίσημο ψέμα και ως κυρίαρχο ιδεολόγημα την διαδεδομένη αντίληψη ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για να εφαρμοστεί άμεσα μια κοινωνική πολιτική που θα μειώσει τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες και θα βελτιώσει τη θέση των οικονομικά ασθενέστερων. Υπάρχει πλούτος, ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό πλεόνασμα, το οποίο οδηγείται στα χέρια των ολίγων μέσα από προνομιακές σχέσεις με το κράτος και μέσα από την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς. Ο υπέρογκος αυτός πλούτος μπορεί και πρέπει να ανακατενημηθεί- και αυτό είναι και προγραμματική θέση και συγκεκριμένο εργαλείο άσκησης πολιτικής– προς όφελος του εθνικού συστήματος υγείας, της δημόσιας παιδείας, των δημόσιων μέσων μεταφοράς, της αναβάθμισης των δημόσιων χώρων, της ενίσχυσης όλων εκείνων των δημόσιων υπηρεσιών και παροχών που εξασφαλίζουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον έλληνα πολίτη.
 • Όπως το έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο συνέδριο του Συνασπισμού «στοχεύουμε σε μια επιθετική πολιτική συνεχούς διεύρυνσης των δημόσιων αγαθών, απέναντι στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προσπαθεί συνεχώς να τα συρρικνώσει».
 • Θέλουμε ένα διευρυνόμενο δημόσιο τομέα που όχι μόνο θα ανακουφίζει μέσω του κοινωνικού μισθού τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, όχι μόνο θα αποσπά από το συνολικά παραγόμενο κοινωνικό πλεόνασμα το μερίδιο που χρειάζεται για να μπορεί να επιτελεί σωστά την κοινωφελή λειτουργία του, αλλά θα λειτουργεί και με ουσιαστική μέριμνα για τον πολίτη, προάγοντας την κοινωνική αλληλεγγύη, στη βάση άλλων αξιών από αυτές που είναι κυρίαρχες στο σύστημα της αγοράς. Θέλουμε ένα διευρυνόμενο δημόσιο τομέα δίχως τις σημερινές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η άλωσή του από τα δύο κόμματα εξουσίας τα οποία χρησιμοποιούν το «δημόσιο» για να συντηρούν την εκλογική τους πελατεία και να εκβιάζουν έτσι την παραμονή τους στην εξουσία. Θέλουμε δημόσιο τομέα όπου η δημοκρατική συμμετοχή των εργαζομένων να διασφαλίζει την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
 • Ξεκάθαρη είναι και η θέση μας για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή της ίδιας της Ζωής, απέναντι στο προωθούμενο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που με τον παραγωγισμό και καταναλωτισμό του, θυσιάζει στο βωμό του κέρδους το ίδιο το μέλλον του πλανήτη. Δεν χρειαζόμαστε αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών, ούτε περισσότερα γιγαντιαία δημόσια έργα αμφίβολης χρησιμότητας που κατακερματίζουν το φυσικό περιβάλλον και τελικά απλώς κάνουν πιο ανθηρούς τους ισολογισμούς των γνωστών μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων. Χρειαζόμαστε οικονομική – και όχι μόνο – ανάπτυξη προσδιορισμένη με ποιοτικά, κοινωνικά κριτήρια.
 • Ένα ελάχιστο, υποτυπώδες μέτρο απέναντι σε αυτό το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής, είναι η άμεση εφαρμογή της αρχής: όποιος ρυπαίνει πρέπει να πληρώνει. Αυτό πρώτα απ’ όλα πρέπει να εφαρμοστεί στις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στη ίδια λογική προτείνεται να φορολογηθεί η χρήση του ΙΧ και με τα έσοδα από τους φόρους να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και η βελτίωση των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
 • Προβληματισμός υπήρξε για την «πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης». Πώς ανοίγουν δρόμοι για μια τέτοιου είδους προοπτική μέσα από την ανάπτυξη του πολιτικού συγκρουσιακού προγράμματος, την ανάπτυξη των επιμέρους κινημάτων. Τονίστηκε ακόμα, η αναγκαιότητα διαμόρφωσης επεξεργασμένου και τεκμηριωμένου, πειστικού δηλαδή εναλλακτικού Πολιτικού (Κυβερνητικού) Προγράμματος. Ο λαός που βλέπει προς τα’ αριστερά τι επιθυμεί γερή αντιπολίτευση ή άλλη ηγεσία της χώρας διαφορετική από αυτήν που έχει ζήσει από το δικομματισμό ; Ορθά δηλώνουμε ότι δεν συμμαχούμε με το ΠΑΣΟΚ. Πώς προετοιμαζόμαστε και πώς απαντάμε στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, στον φόβο της «ακυβερνησίας»; Να ρίξουμε την ευθύνη στο δικομματισμό.
 • Εκφράστηκε η άποψη σε κεντρικά θέματα όπως ασφαλιστικό και περιβάλλον να γίνει πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
 • Τέθηκε το ερώτημα τι θέση παίρνουμε απέναντι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ;
 • Τέθηκε το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ να στοχεύει περισσότερο σε προτάσεις και παρεμβάσεις που οδηγούν στην άμεση βελτίωση της ζωής μας, στο πώς θα δούμε «άσπρη μέρα» και όχι σε ιδεολογικές επεξεργασίες. Ταυτόχρονα όμως επισημάνθηκε ότι η ιδεολογία είναι η στάση απέναντι στη ζωή και την κοινωνία και κατά συνέπεια αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ

 • Είναι πρωταρχική για μας η σημασία της διατήρησης της ενότητας του εγχειρήματος.
 • Πρωταρχικής σημασίας είναι και ο ομόφωνος χαρακτήρας των αποφάσεων σε συνδυασμό με τη νέα κουλτούρα συζήτησης που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναπτύξουμε.
 • Οι τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να μπει σε κίνηση η διαδικασία αφύπνισης και κινητοποίησης της κοινωνίας, για να βάλουμε την πολιτική στην ημερήσια διάταξη, την αληθινή πολιτική με την έννοια της ικανότητας και της βούλησης των ανθρώπων να συζητάνε, να διαβουλεύονται και να συναποφασίζουν για όλα εκείνα τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους. Οι Τοπικές Επιτροπές αποτελούν την πιο ζωντανή και αυθεντική έκφραση των πολιτών, είναι η κοινωνία «των από κάτω», η καρδιά του ριζοσπαστικού , αμεσοδημοκρατικού εγχειρήματός μας.
 • Είναι ζήτημα ουσίας, θα τολμούσαμε να πούμε και ζήτημα επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, να βρεθεί άμεσα η οργανωτική δομή που θα διασυνδέει, συστηματικά, οριζόντια και αμφίδρομα, τις Τοπικές Επιτροπές μεταξύ τους και με τα κεντρικά όργανα.
 • Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός κόμματος, ανοικτού στην κοινωνία, κινηματικού, οργανωμένου με πρωτότυπο τρόπο που να δίνει τη δυνατότητα έκφρασης και συμμετοχής στις αποφάσεις του όλων των συνιστωσών και μελλών του. Ενός κόμματος Νέου Τύπου.
 • Υπάρχει ανάγκη να εκφραστούν οι ανένταχτοι με ολοκληρωμένο πολιτικό τρόπο μέσα από τις δομές του ΣΥΡΙΖΑ και το εγχείρημα να μην παραμείνει σε επίπεδο συνεργασιών κορυφής. Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μέλη και δομή.
 • Να διαμορφωθούν θεματικές επιτροπές οι οποίες θα μπορούσαν π.χ. να συγκροτηθούν ως εξής : Οι τοπικές επιτροπές στέλνουν αντιπροσώπους σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη η οποία εκλέγει τα μέλη των θεματικών επιτροπών. Στις θεματικές επιτροπές συμμετέχει ένας βουλευτής και ένα μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεματικές επιτροπές συντονίζονται με τα αντίστοιχα κοινωνικά κινήματα και επεξεργάζονται θέσεις τις οποίες συζητάνε σε θεματική πανελλαδική συνδιάσκεψη ανά εξάμηνο.
 • Από την Πανελλαδική Σύσκεψη να προκύψει η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με κριτήρια κατ’ αρχήν γεωγραφικής και κλαδικής εκπροσώπησης των τοπικών και κλαδικών επιτροπών και κατά δεύτερο λόγο εκπροσώπησης των συνιστωσών. Η Συντονιστική Επιτροπή να εκλέξει ολιγομελή Συντονιστική Γραμματεία.

12/3/08

Advertisements
This entry was posted in Συνελεύσειs. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s