Ερώτηση Κουβέλη στη Βουλή για τις αυθαιρεσίες στο ρέμα Κοντοχρήστου

Ερώτηση στη Βουλή για τη «διάσωση του ρέματος Κοντοχρήστου στη Νέα Ερυθραία» κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης με αφορμή το πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ν.Ε.». Όπως τονίζει ο κ. Κουβέλης, η καταστροφική πρακτική του μπαζώματος και της κάλυψης ρεμάτων στην Αττική συνεχίζεται. Τα τελευταία ρέματα στα βόρεια προάστια εξαφανίζονται υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων και εξαιτίας της άναρχης δόμησης και της αδιαφορίας των αρμοδίων δημόσιων υπηρεσιών. Το ρέμα Κοντοχρήστου ξεκινά από το Πεντελικό Όρος, διασχίζει τη Νέα Ερυθραία και την Κηφισιά και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό, αποτελώντας, όπως επιβεβαιώνει σε απαντητικό της έγγραφο προς την Οικολογική Εξόρμηση Αττικής η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας, παραχείμαρό του. Το συγκεκριμένο ρέμα διέρχεται στην περιοχή Νέας Ερυθραίας κάτω από οικίες που έχουν κτιστεί εδώ και δεκαετίες.
Αναφέρεται ότι από το 2002, όταν το έργο διευθέτησης του ρέματος Κοντοχρήστου απορρίφθηκε από τη διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Αττικής λόγω της κλειστής διατομής που προτεινόταν στη μελέτη, η εν λόγω υπηρεσία πρότεινε «ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις στη φυσική του κοίτη». Σήμερα όμως, η κατάσταση του ρέματος είναι απαράδεκτη. Στα όρια του Δήμου Κηφισιάς (οδός Τατοΐου) εκτελούνται εργασίες για την ανέγερση οικοδομής μέσα στην κοίτη του ρέματος χωρίς, όπως καταγγέλλεται, οποιαδήποτε άδεια ή μελέτη. Στην κατεύθυνσή του προς την εθνική οδό, ιδιώτες έχουν κτίσει μάντρες περιορίζοντας την κοίτη του σε λιγότερο από ένα μέτρο. Επιπλέον, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως της Νέας Ερυθραίας, χύνονται στο ρέμα ακάθαρτα λύματα παρακειμένων οικιών μέσω παρανόμων αγωγών ελλείψει αποχετευτικού αγωγού στην περιοχή.
Όπως καταλήγει ο βουλευτής της Β’ Αθήνας, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα δοθεί τέλος στο όργιο αυθαιρεσιών που διαπιστώνεται από την περιοχή της Πολιτείας μέχρι την εθνική οδό (μπαζώματα, λύματα, αυθαίρετα κ.λπ.); Έχει εκδοθεί άδεια ή μελέτη για τον εγκιβωτισμό του ρέματος με οπλισμένο σκυρόδεμα, αποτέλεσμα των εργασιών ανέγερσης της οικοδομής στην περιοχή οδών Τατοΐου και Δρυμώνος; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να προληφθούν οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία από τα ακάθαρτα λύματα κατοικιών που καταλήγουν ανεξέλεγκτα μέσω κρυφών αγωγών μέσα στην κοίτη του ρέματος;

Advertisements
This entry was posted in Kοινοβουλευτικό Έργο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s