Διήμερο εκδηλώσεων της Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας για τους ελεύθερους χώρους

Συμβολικό άνοιγμα του πάρκου της Ευαγγελίστριας

Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Ελεύθεροι Δημόσιοι Χώροι» πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο 25 και 25 Νοεμβρίου η Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές «η συρρίκνωση και απαξίωση του δημόσιου χώρου εξελίσσεται σε οξύτατο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έχει πυροδοτήσει σημαντικούς και ελπιδοφόρους κοινωνικούς αγώνες και είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που νοηματοδοτούν μια σύγχρονη ριζοσπαστική και κοινωνικά προσανατολισμένη αριστερά».
Σκοπός του διημέρου ήταν να αναδειχτεί με συμβολικό τρόπο το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χώρο της πόλης. «Θέλουμε δημόσιους χώρους όπου να συναντώνται οι πολίτες και να διακινούνται ιδέες. Γι’ αυτό τοποθετήσαμε στην πλατεία Μικρασιατών τα ταμπλό με θέμα τα προβλήματα των δημόσιων χώρων της Νέας Ερυθραίας, τους αγώνες των πολιτών σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα των δημόσιων χώρων και της προστασίας του περιβάλλοντος», μας είπαν εκπρόσωποι της Τοπικής Επιτροπής.

Συναυλία με το συγκρότημα Colores de Cuba

Στην Πλατεία Μικρασιατών οργανώθηκε συναυλία με το συγκρότημα Colores de Cuba με σκοπό «να δώσουμε λίγο χρώμα και ζωντάνια στο κέντρο της πόλης». Μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν και καθάρισαν το παρκάκι της εκκλησίας για να επαναφέρουν, όπως είπαν, στην επικαιρότητα «το αίτημα της απόδοσης αυτού του χώρου στους πολίτες και να συμβολίσουν την αναγκαιότητα της επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου από την τοπική κοινωνία»

Και απειλές μηνύσεων…
Αν και η πρωτοβουλία της Τοπικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας να ανοίξει το παρκάκι πίσω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από διερχόμενους και παριστάμενους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων πρότειναν να μαζευτούν και υπογραφές για το λόγο αυτό, οι ιερωμένοι είχαν διαφορετική άποψη. Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές της πόλης για συστάσεις και υπό την απειλή μηνύσεων της εκκλησίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι αστυνομικές αρχές είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για το διήμερο των εκδηλώσεων. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, «πήγαμε στο τμήμα όπου μας ζήτησαν τη δική μας εκδοχή για τα γεγονότα, ενημερώνοντάς μας ότι συνιστά ποινικό αδίκημα το γεγονός ότι σπάσαμε τις αλυσίδες». Στους ίδιους επιδείχθηκε έγγραφο του 1965, παραχωρητήριο του υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας της εποχής προς τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το οποίο όπως τους είπαν, αποδεικνύει ότι ο γύρω χώρος ανήκει στην εκκλησία. Οι αστυνομικές αρχές της πόλης ζήτησαν από τους εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ να κόψουν τις αλυσίδες και να επαναφέρουν την πόρτα στην πρότερη κατάσταση προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός με την εκκλησία και να μην υποβληθούν μηνύσεις.
Τελικά, οι αλυσίδες κόπηκαν με πρωτοβουλία της εκκλησίας. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, «αποφασίσαμε να μην κόψουμε εμείς τις αλυσίδες, αλλά να ψάξουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς το έγγραφο που μας επιδείχθηκε δεν είναι σαφές σε ποιον ακριβώς χώρο αναφέρεται. Εκτός των άλλων, θα καταθέσουμε την ανακοίνωσή μας στη δήμαρχο, τις δημοτικές παρατάξεις και τους πολιτικούς φορείς. Ζητούμε εδώ και τώρα να ανοίξει ο χώρος στους δημότες».

Αναδημοσίευση από την τοπική εφημερίδα («Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»)

Advertisements
This entry was posted in Eκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s