ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ: Τιμούν ή στρεβλώνουν την ιστορία μας;

syriza_logo_200x88

Μήπως γνωρίζετε πότε καθιερώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις;
Στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Ο δικτάτορας επεδίωκε με αυτόν τον τρόπο να μιμηθεί ανάλογες θλιβερές παράτες του Μπενίτο Μουσολίνι και του Αδόλφου Χίτλερ. Στη χώρα μας για πρώτη φορά η μαθητική παρέλαση παίρνει χαρακτήρα επίσημο και συμπληρωματικό ως προς την στρατιωτική το 1936, όταν το Μάρτιο της χρονιάς αυτής τα σχολεία παρελαύνουν επικεφαλής της πομπής μπροστά στον Μεταξά και τον Βασιλιά. Το 1939 με το βασιλικό διάταγμα 791 (6/3/1939) οι μαθητικές παρελάσεις περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο των τελετών για τον γιορτασμό της 25ης Μαρτίου. Και φυσικά ο θεσμός των μαθητικών παρελάσεων είχε την τιμητική του στην περίοδο της χούντας.

Μήπως πρέπει να προβληματιστούμε για τις πολιτισμικές, παιδαγωγικές και ψυχολογικές επιδράσεις των μαθητικών παρελάσεων ;
Στα πλαίσια της μαθητικής παρέλασης οι μαθητές χωρίζονται σε ψηλούς και κοντούς, σε αγόρια και κορίτσια. Οι μαθητές με αναπηρία είναι σε αφάνεια. Αναμοχλεύονται έτσι παιδαγωγικοί αναχρονισμοί. Είναι όλοι ομοιόμορφα ντυμένοι, ενώ η ποδιά έχει καταργηθεί εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Περπατούν σαν κουρδισμένα ρομποτάκια. Επικρατεί απόλυτη σιγή και πειθαρχία. Οι γυμναστές μετατρέπονται σε επιλοχίες που δίνουν στρατιωτικά παραγγέλματα. Και η στρατιωτικοποίηση ολοκληρώνεται με την αναγκαστική στροφή της κεφαλής προς την εξέδρα των «επισήμων», δίνοντας έτσι το μήνυμα της απόλυτης υποταγής προς την εκάστοτε εξουσία πολιτική, τοπική, θρησκευτική κλπ.

Μήπως έτσι στρεβλώνουμε αντί να τιμούμε το νόημα της 28ης Οκτωβρίου ;
Η 28η Οκτωβρίου από σύμβολο αντίστασης στο φασισμό μετατρέπεται στο αντίθετό της, γίνεται πεδίο καλλιέργειας μιας φασίζουσας κουλτούρας. Από σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία, μετατρέπεται σε σύμβολο μιλιταρισμού και υποταγής στην εκάστοτε εξουσία.
Το σχολείο τι ανθρώπους θέλουμε να διαμορφώνει ;
Στρατιώτες ετοιμοπόλεμους απέναντι σε κατασκευασμένους από κυρίαρχα συμφέροντα «εχθρούς»; Ή Πολίτες που θέλουν να χτίσουν έναν άλλο κόσμο, όπου οι διαφορές συμφερόντων ανάμεσα στα έθνη κράτη θα λύνονται με διάλογο, όπου όλες οι πολιτισμικές διαφορές θα γίνονται σεβαστές, όπου θα εφαρμόζονται πλήρως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και όπου τέλος η Ειρήνη θα έχει την απόλυτη προτεραιότητα. Εάν θέλουμε το δεύτερο, πρέπει επιτέλους το έθιμο των μαθητικών παρελάσεων να καταργηθεί και το σχολείο να βρει σύγχρονους εναλλακτικούς τρόπους για να ερμηνεύσει κριτικά στα μάτια των παιδιών τους σταθμούς της ιστορίας της χώρας μας.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Advertisements
This entry was posted in Aνακοινώσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s