Συζήτηση της Τοπικής Πρωτοβουλίας συγκότησης ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ν.Ερυθραίας

Για την κοινή δράση και συσπείρωση της Αριστεράς

syn_idritiki.jpg

Η ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης και συσπείρωσης της Αριστεράς ενάντια στις προκλήσεις της εποχής μας ήταν το θέμα συζήτησης που οργάνωσε η τοπική πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας, τη Δευτέρα 16 Ιουλίου στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου. Στην τοπική αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν ήδη ανένταχτοι αριστεροί συμπολίτες μας, μέλη της τοπικής οργάνωσης του Συνασπισμού, πρώην μέλη του ΔΗΚΚΙ, ριζοσπάστες οικολόγοι και άνθρωποι από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
«Αυτή η αναγκαιότητα της ανασύστασης και ανασύνθεσης της Αριστεράς, όπως προκύπτει σήμερα μέσα από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, από ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές κομματικές μήτρες και καταγωγές, νομίζουμε ότι είναι το κύριο στοιχείο, το οποίο έχει ανάγκη ο κόσμος της Αριστεράς, ο οργανωμένος και κυρίως ο ανένταχτος. Η ανάγκη μιας συνεύρεσης και συζήτησης με ισότιμους όρους μας οδήγησε να βρεθούμε εδώ απόψε, με συντρόφους, ακόμη και με ανθρώπους που διαφωνούμε», τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία η γραμματέας της Π.Κ. του Συνασπισμού Νέας Ερυθραίας, Αγγελική Παπάζογλου, δίνοντας κατόπιν το λόγο στους δυο επίσημους προσκεκλημένους ομιλητές, τον Δημήτρη Στρατούλη, στέλεχος του ΣΥΝ και τον Άλκη Ρήγο, πανεπιστημιακό και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ζούμε σ’ έναν κόσμο βαρβαρότητας, καταστροφής και ολέθρου για ανθρώπους, έθνη, περιβάλλον και φύση που προκαλεί η επιθετικότητα των δυνάμεων του πολέμου, του νεοφιλελευθερισμού, της νέας τάξης και της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα κινδυνεύουν να ισοπεδωθούν. Η οικολογική καταστροφή παίρνει δραματικές διαστάσεις. Ειδικότερα όσοι ζούμε στην Αττική μετά την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας γινόμαστε πειραματόζωα εφιαλτικών κλιματικών αλλαγών. Για όλους αυτούς τους λόγους ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από την κοινή δράση της Αριστεράς.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε πολιτικά κόμματα, κινήσεις, οργανώσεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, τους ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, τους προοδευτικούς ανθρώπους να συμμετέχουν στο ενωτικό εγχείρημα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μια Αριστερά πολυσυλλεκτική με σχέσεις ισοτιμίας ανάμεσα στις συνιστώσες της, ανοιχτή στο διάλογο και την ειλικρινή αντιπαράθεση, κλειστή στις λογικές κυβερνητισμού, συνδιαχείρισης, συνδιαλλαγής με την εξουσία. Μια Αριστερά των δρόμων και όχι των διαδρόμων», τόνιζαν στην ανακοίνωσή τους οι συμμετέχοντες στην τοπική πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας, Ανωλιγάκη Δώρα, Ζαρωτιάδου Ανατολή, Καλαντζής Παναγιώτης, Μαθόπουλος Γιώργος, Μιχάλας Μανώλης, Παγώνη Ειρήνη, Παπάζογλου Αγγελική, Παπουλής Κωνσταντίνος, Προβατίδου Χρύσα, Πυρένης Μιχάλης, Σκουρλέτης Πάνος, Σωτηροπούλου Ευαγγελία και Χαλκιαδάκης Κωστής.
Ο Δημήτρης Στρατούλης προχώρησε αρχικά σε κάποια πολιτικά σχόλια, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πολιτικό κλίμα με το οποίο πάμε στις εκλογές, πιθανότατα το Σεπτέμβριο, στο πώς απαντάει η Αριστερά σε αυτό το κλίμα, τι στόχο έχει η σύγχρονη, ριζοσπαστική, οικολογική Αριστερά και η κοινή της δράση στις πολιτικές εξελίξεις, με ποια πολιτικά εργαλεία και επιχειρήματα θα καταφέρει τους στόχους της, όπως και στις προτεραιότητες για τη συσπείρωση και την ενότητά της. «Η ΝΔ με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων είχε ένα πλήγμα στρατηγικής σημασίας, αφού κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές με βασικό σύνθημα ότι θα είναι η δύναμη της διαφάνειας και της εντιμότητας. Ταυτόχρονα με τις φωτιές στην Πάρνηθα, την ακύρωση σ’ ένα βαθμό του αδιάβλητου των Πανελληνίων Εξετάσεων κ.α., έχει κι ένα άλλο πλήγμα ως προς το δεύτερο σύνθημά της, την επανίδρυση του κράτους», τόνισε ο κ. Στρατούλης, αναφερόμενος και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφή μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός το οποίο από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι δεν καρπώνεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν μπορεί να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική πρόταση. «Εφτά οργανώσεις της Αριστεράς -ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ- αποφάσισαν ότι μπορούμε να έχουμε κοινή πολιτική δράση και εκλογική συνεργασία σε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο», πρόσθεσε το στέλεχος του Συνασπισμού, επισημαίνοντας ότι «αυτή η συνεργασία πρέπει να διευρυνθεί με ριζοσπάστες οικολόγους, την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη θάλασσα της ανένταχτης Αριστεράς που αναμένει». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις προγραμματικές κατευθύνσεις και τη σύγκληση που βγήκε πρόσφατα και σε διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ψηλά τον πήχη για τις επόμενες εκλογές: «Πολλοί από μας συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του ελληνικού κοινωνικού φόρουμ, στους αγώνες ενάντια στην συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων 24 και 16, στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στις απεργίες, στο ξήλωμα των περιφράξεων των παραλιών, στη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και ανάσας πρασίνου. Όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια σε κοινωνικό επίπεδο πρέπει να τα κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά. Δεν θέλουμε μόνο την ψήφο δυσαρέσκειας ή την ψήφο συμπάθειας και το ποσοστό του 3% για να μπούμε στο Κοινοβούλιο ως μια διαφορετική φωνή. Θέλουμε τη θετική ψήφο και ο λαός της Αριστεράς θα πρέπει να πάρει αυτήν την υπόθεση συνεργασίας στα χέρια του, όχι καθέδρας. Αυτό είναι το στοίχημα μέχρι τις εκλογές».

«Ανένταχτοι Αριστεροί»
Ο πανεπιστημιακός Άλκης Ρήγος εξήγησε πώς βρέθηκαν ο ίδιος και άλλοι «ανένταχτοι Αριστεροί» στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μια πρόταση ενότητας και κοινής δράσης στο πλαίσιο και των πρωτόγνωρων διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο επίπεδο του παγκόσμιου κοινωνικού φόρουμ. «Εκείνο που χρειάζεται περισσότερο η αριστερή μας ταυτότητα σήμερα είναι να βγούμε από το πέπλο της κυρίαρχης ιδεολογίας και της οργανωμένης βιομηχανίας της συνείδησης», είπε, αναφερόμενος στη δυναμική ενός νέου κοινωνικού κινήματος ενεργών πολιτών και νεολαίας που αναπτύσσεται έξω από κάθε χώρο οργάνωσης και καλώντας όλους «να βγούμε από τα καβούκια μας».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει με κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ»

Ο κ. Ρήγος τόνισε πως «στοχεύουμε να συμπορευτούμε και όχι να ποδηγετήσουμε αυτές τις κινήσεις», προσδιόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα σχήμα που έχει δοκιμαστεί σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο», ενώ δήλωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει σε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μετεκλογικά ούτε με το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και με τη ΝΔ», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «στους μικρούς χώρους τα λάθη είναι μεγάλα». Το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε ιδιαίτερα στους αγώνες του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος και τη νίκη τους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Είναι γεγονός ότι στον κήπο της βίλας Κώστα βρέθηκαν λόγω καλοκαιριού, λίγοι, αλλά ιδιαίτερα ενεργοί, θερμοί αλλά και προβληματισμένοι με την υπόθεση συσπείρωσης της Αριστεράς, συμπολίτες μας, όπως αποδείχθηκε από την κουβέντα που ακολούθησε. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο καθηγητής και υποψήφιος με τους «Ενεργούς Πολίτες» για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, Γιάννης Πανούσης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Πολίτες Νέας Ερυθραίας», Γιάννης Τσαγκάρης και της ΡΕΚΕ, Κωστής Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Ελευθερία Ρούσσου, ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, Στράτος Δούκας, ο εκδότης της «Ν.Ε.» Πέτρος Μπαστέας κ.α. Η επανίδρυση μιας σύγχρονης Αριστεράς και η βάση ενός σαφούς ιδεολογικού πλαισίου της, αλλά και με τον απώτερο στόχο να αναλάβει κυβερνητική εξουσία, οι μη ξεκάθαρες πολλές φορές προς τα έξω σχέσεις ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, η απλή αναλογική και η συνεργασία με οικολογικές και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις και τα ερωτήματα που απευθύνθηκαν προς τους ομιλητές. Ως κοινό αίτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί η ανάγκη έκφρασης μιας κοινωνικής Αριστεράς, έξω από «κομματικά μαγαζιά» χωρίς διάθεση πολιτικού καπελώματος, αλλά τελικά και η διαπίστωση ότι «ταξίδι που θα πάει χίλια μίλια μακριά ξεκινάει με ένα βήμα», όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία, «προ του Μάο», την οποία ανέφερε ο πανεπιστημιακός Άλκης Ρήγος, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημαντική συμβολή που χρειάζεται να έχουν στο εγχείρημα αυτό οι πολιτικές πρωτοβουλίες και εμπειρίες σε τοπικό επίπεδο.
Αναδημοσίευση από την τοπική εφημερίδα (”Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ”)

Advertisements
This entry was posted in Eκδηλώσεις, Συνελεύσειs. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s